Bewust Ouderschap

 

Wat is Bewust Ouderschap?

Er is de laatste jaren enorm veel veranderd als het gaat om opvoeding. In de jaren ‘70 en ’80 werd de eigenzinnigheid nog letterlijk uit het kind geslagen en daar werd je als ouder ook nog door anderen voor geprezen. Geweld kon je gewoon toepassen, omdat ze het later toch niet meer zouden herinneren. Je kind “in de hand houden is goed” werd er dan gezegd. Er was geen ruimte voor de ontdekkingsdrang van kinderen. Ze werden klein gehouden. Verwachtingen en regels behoeften namelijk geen verdere uitleg. Redeneren was overbodig. Nu is het duidelijk dat er geen tips en trucs zijn die op ieder kind toepasbaar zijn. Vroeger dachten ze nog in standaard oplossingen, tegenwoordig is het veel complexer geworden. Kinderen willen graag serieus genomen worden en gerespecteerd. En terecht.

Wat is er dan precies veranderd? Uiteraard zijn kinderen mondiger geworden en gezinnen individualistischer. Maar er is nog zoveel meer.
Heel lang geleden waren we vooral met ons gevoel bezig. We waren een met de natuur. Steeds meer gingen we het denken inzetten, omdat we meer wilden. Het gevoelsleven had een hoogtepunt bereikt en we kwamen in een stroom waarin het denken het meest belangrijk werd. De welvaart groeide. Echter, daarin hebben we nu ook een hoogtepunt bereikt. We blijken met ons allen toch niet echt gelukkig te worden van alle materie. We ontdekken dat we weer meer bij onszelf willen komen en dat we naar ons gevoel moeten luisteren.  En zo komen we weer langzaam terug bij ons gevoelsleven.

Kinderen die nu geboren worden leven vanuit hun gevoel. En een kind dat vanuit zijn gevoel leeft, pakt dus ook eerder op wat ouders voelen. Kinderen kunnen tegenstrijdige boodschappen oppikken als wat een ouder zegt en doet niet met elkaar overeen komt. De boodschap is niet congruent en daar hebben ze dan last van.

Bewust Ouderschap gaat over bewust-zijn van je eigen gedrag en je kwetsbare delen. Bewustzijn van datgene waar jouw kind jou in spiegelt en welke boodschap hij of zij voor jou heeft. Durven kijken naar je eigen handelen en deze durven aanpassen als het niet bij de behoefte van je kind blijkt te passen. Je kind daarin serieus nemen en als gelijkwaardig beschouwen. We zijn weliswaar niet gelijk aan elkaar, maar altijd wel gelijkwaardig!
Bewust Ouderschap gaat over het aannemen van een voorbeeldrol. Dat betekent niet dat je een perfecte ouder bent, want voorbeeldrollen maken ook fouten. Dat betekent wel dat je je fouten durft toe te geven en excuses kunt aanbieden. En uiteraard ook je kinderen hun eigen fouten laten maken, want hoe meer jij ze beschermt hoe kwetsbaarder ze worden.

 

Klik op deze link voor een handig overzicht van het Bewust Ouderschap om te downloaden en uit te printen: In plaats van….probeer