Je hebt van die periodes dat je elke dag chocoladehagel op je brood wilt en juist absoluut geen pindakaas. Dat je het liefst zwart draagt en even geen jurkjes en rokjes. Je hebt van die periodes dat je je veel meer terugtrekt dan anders en even niet zo graag uitstapjes maakt. En jij kunt dat kiezen en bepalen, want jij bent volwassen.

Stel je eens voor dat iemand tegen jou zegt: maak het nou, ineens wil je geen pindakaas meer en alleen maar hagelslag, dat dacht ik niet, je neemt maar mooi pindakaas. Stel dat iemand tegen jou zegt: wat denk je dat ik hierin mee ga, je trekt maar mooi dat rokje aan want anders is dat zonde. Het kan niet altijd gaan zoals jij dat in je hoofd hebt! Stel dat iemand zegt: als ik telkens zou moeten meeveren met al die periodes en fases van jou dan is het einde zoek. We gaan nu naar die Sinterklaasoptocht of dat nu veel prikkels zijn of niet. Get over it!

Hoe zou dat voor jou zijn? Stel je eens voor.

Zou je dan denken: ja je hebt gelijk, ik zet mijn behoeftes wel even aan de kant, want dat kan inderdaad niet. Of zou je denken: ja hallo, ik mag toch wel zelf bepalen hoe ik het liefste leef. Mag ik zelf weten wat ik draag, wat ik eet, waar ik van hou?! En mag dat ook van periode op periode veranderen?! Let me be!

Ik ben een eigenwijs ding, dus ja, ikke wel 😁

Mijn dochter is ook eigenwijs en heeft heel veel periodes. Nog maar enkele maanden terug wilde ze absoluut niet in de buggy. Wat een strijd. Iemand wees mij op een heupdrager waar ze op kon zitten. Ik kocht dit, het beviel en enkele weken later bevalt haar de buggy ook weer. Dus heupdrager weer aan de kant en hup in de buggy. En zo zijn er heel veel voorbeelden te noemen.

Zo heeft ze dus soms een periode dat ze de behoefte heeft om gedragen te worden en dicht tegen je aan te kunnen kruipen. En nu gaat deze langzaam over. Had ik dan tegen haar moeten zeggen ‘Ik kan er niet aan beginnen om te luisteren naar wat jij van mij nu echt nodig hebt. Je gaat maar mooi in die buggy’. Ik denk dat ik haar dan niet erken, terwijl erkenning het grootste goed is als het om opvoeding gaat!

En momenteel heeft ze last van drukte om zich heen en teveel nieuwe indrukken. Doe ik wat ik leuk vind dan gaat ze zaterdag mooi mee naar de Sinterklaasoptocht. Maar denk ik aan dat wat voor haar goed is, dan blijf ik thuis.

Ouderschap is niet altijd even leuk en makkelijk. Het daagt je enorm uit en laat je eigen valkuilen zien. Wellicht schiet jij wel eens in die valse macht, omdat je zelf zo bent opgevoed bijvoorbeeld of omdat je heel veel waarde hecht aan structuur en duidelijkheid en je zo de boel onder controle wilt houden. Dat kan, maar het is de vraag of dit is waar jouw kind behoefte aan heeft.

Ben je in staat los te laten en jouw zoon of dochter zijn of haar eigen pad te laten kiezen. Hem of haar te volgen in de behoeftes die hij of zij heeft? Of heb je daar hulp bij nodig, omdat dit voor jou telkens weer heel moeilijk blijkt?
Dat is ok, want ik weet dat jij je stinkende best doet en alleen maar het beste wilt voor je gezin. Je hoeft het niet alleen te doen, laat mij je helpen. Bel me voor een gratis telefonische happy kids doorbraaksessie: 0642270399 en ik geef jou gelijk 3 tips waar je wat mee kunt.

Liefs Rebecca

Reageer