13 okt 2019
oktober 13, 2019

Stoer en dapper zag ik niet

0 reacties
Onze lieve schat van 7, introvert, ingetogen, groot hart, zachtaardig, eerlijk, authentiek. Woorden die bij mij naar boven komen als ik aan hem denk. Daarnaast ook schuw, angstig en de kat uit de boom kijkend. Alles behalve stoer en dapper. Nee stoer en dapper zag ik niet. Laat dat nou precies “het probleem” zijn. Want wat doe ik daarin? Ken je de term self fulfilling prophecy?
 
Als je deze term invoert in Google vind je verschillende definities. Ik omschrijf het zelf als: wanneer je de verwachting hebt dat je kind in dit geval bepaald gedrag laat zien, dan zal dat ook gaan gebeuren, omdat je er zelf voor zorgt in je houding en dat wat je zegt dat het ook gaat gebeuren. Je voorspellingen komen dus uit.
 
Terug naar mijn voorbeeld. Mijn zoon zag ik niet als stoer en dapper. Niet dat elk kind deze eigenschappen in zich moet hebben hoor. Echter, ik zie hem worstelen en gun hem meer zelfvertrouwen. Buiten het feit dat ik zo links en rechts wat coach interventies inzet (wat ik b.v. in de praktijk doe met kinderen die moeite hebben om voor zichzelf op te komen) ben ik zelf als moeder ook verantwoordelijk voor dit beeld en wat ik daarin uitspreek.
 
Sinds enkele weken zeg ik voor het slapen gaan ‘welterusten mijn lieve stoere vent’. In het begin voelde dat wat incongruent. Ik zeg het wel maar voel het nog niet. Inmiddels voelt het oprecht. En het bijzondere is dat hij heel wat stoere dingen heeft gedaan in deze tijd! Ik zie duidelijk een verandering!
 
Zo durfde hij naar de juf te gaan en de tafel op te dreunen. Hij durft ineens met de deuren in huis te knallen (niet zo leuk voor ons, maar wel dapper hoe hij zich zo uit). Hij durfde een judoles uit te proberen en deed gelijk mee en is zo uit een ruzie op straat gestapt en liet goed weten wat hij ervan vond. Kleine successen die samen iets groots vormen! En nu kan ik oprecht zeggen: onze zoon, introvert en een groot hart en stoer en dapper!!
 
#Kindercoaching #tienercoaching
#bewustouderschap #coaching
#opvoeding #ouderschap
#kinderen #hooggevoelig #lezingen
#workshops #ouders #gezin
#hoogbegaafd #onderprikkeling
#overprikkeling #inspiratie #spiegelen
#geluk #opgroeien #verbinding
#zelfvertrouwen #weerbaarheid
Reageer