Wist jij dat een kind in de eerste periode, de conceptie, zwangerschap en de eerste drie maanden de belangrijkste lessen leert die het kind zijn of haar hele leven met zich meedraagt! In deze periode wordt als het ware het basisprogramma van het kind gedownload. Welke lessen wil jij dat het leert? Wil jij dat jouw kind weet dat hij of zij op jou kan vertrouwen? Of moet het zo snel mogelijk zichzelf kunnen redden?
 
Wist je dan dat een lage mate aan responsiviteit, separatie en een gebrek aan empathisch vermogen de risicofactoren zijn die het meest aanleiding geven tot stress bij een baby en kind? We denken vaak ‘Oh maar dat doe ik toch, daar houd ik rekening mee’. Maar is dat ook echt zo? Hoe empathisch reageer je werkelijk als jouw kind huilt of zijn eigen wil toont? Hoe aanwezig ben je? Of ben je de helft van de tijd bezig met huishouden en telefoon?
 
Vroeger reageerden veel ouders laconiek op de uitingen van nood, verdriet en afhankelijkheid van hun baby’s. Laat ze maar even hun longetjes uithuilen, je hoeft echt niet op elke kik te reageren, ze kan best even wachten, ze heeft niets te willen, waren gevleugelde uitspraken. Waarschijnlijk hoor je ze nu nog steeds regelmatig voorbij komen.
 
Echter uit onderzoek blijkt dat hoe responsiever de moeder is, hoe lager het basiscortisolniveau van de baby. En dat is denk ik wat we allemaal graag voor ons kind willen. Dat ze niet zo vatbaard zijn voor stress.
 
Baby’s laten huilen zorgt ervoor dat hun zenuwstelsel op zo’n manier verandert dat ze gevoelig worden voor toekomstige trauma’s. Dus je weet nu waarom jouw intuïtie jou ingeeft dat je jouw kind wilt optillen en knuffelen. Er moet juist wel gereageerd worden op iedere kik van een baby. Jouw kleintje leert dat jij betrouwbaar bent, zal zich veiliger voelen in deze wereld en zal meer zelfvertrouwen ontwikkelen.
 
Dus laat die ander maar kletsen. Jij weet wel beter! Volg je hart, want dat klopt.
Reageer