Triple P, dat is toch die opvoedmethode dat gaat over positief opvoeden? Ja dat klopt! Althans, ze doen voorkomen dat het positief is. Ik vind het ouderwets gezwets in een nieuw jasje. Triple P zweert namelijk bij beloningssystemen en dat is al zo oud als de weg naar Rome. Dat beloningssysteem is net hetgeen waar ik tegenstander van ben. Tenzij je het hebt over je pasgeboren hondje. Dan vind ik het juist erg goed passen. Misschien ken je Pavlov nog met de conditionering van zijn hond. Het werkt hartstikke goed! Dus dan vooral doorgaan ­čśë

Ik hoor je denken. Die Rebecca heeft ook overal een andere mening over. Nu is zelfs de opvoedmethode waarmee vrijwel alle kdv’s en peuterspeelzalen zijn ge├»nstrueerd ineens niet goed. Goed of niet goed….laat ik zeggen er zitten kanttekening aan deze methode.

Mijn vriendin vertelde dat haar zoontje van net 4 jaar sinds enkele weken naar school gaat. Hij vindt het nog erg spannend. Het helpt hem om een knuffel van thuis mee te nemen. Eenmaal op school legt hij zijn knuffel in een lade en pakt deze er weer uit als hij naar huis gaat. Zijn juf, ge├»nspireerd of ge├»ndoctrineerd (jij mag het zeggen) door Triple P heeft er een beloningssysteem aan gehangen. Als Bart geen knuffel meeneemt, krijgt hij een sticker. Toen mijn vriendin, een zeer bewuste ouder die veel leest over het ouderschap, dit hoorde schoot ze uit haar vel. Ze moest veel moeite doen om juf rustig uit te leggen dat Bart in een spagaat zit. Hij wil dolgraag een sticker, maar heeft zijn knuffel ook nodig om zich veilig te voelen in een schoolse wereld die hem overweldigt. Daarnaast is er sprake van een loyaliteitsconflict. Mama zegt dat hij zolang als hij nodig heeft zijn knuffel mee mag nemen. Maar juf zegt ‘grote jongens kunnen zonder knuffel.’ Arm kind.

Daarnaast is Triple P voor het negeren van ongewenst gedrag. Oh ik zou Sam soms graag willen negeren hoor. Precies zoals mijn moeder dat kon doen. De ergste straf naar mijn mening. Ik vond dat vreselijk als kind. Ik weet zeker dat ik ook Sam daarmee tot op het bot zou kunnen raken. Het gedrag dooft waarschijnlijk snel uit. Maar is dat uiteindelijk hoe ik het wil? Nee natuurlijk niet. Kinderen gaan zich niet beter gedragen als jij ze een rotgevoel geeft. Ze zullen mogelijk een minderwaardigheidscomplex ontwikkelen. Of het gevoel krijgen dat ze alleen lief gevonden worden als ze zich goed gedragen. Dit is in feite voorwaardelijk opvoeden. Liefde kan verdiend worden als je zoet bent. Klinkt ineens niet zo heel mooi meer he.

Wat ik mis in het Triiple P programma is het onderzoeken van de werkelijke behoefte van het kind. Sam gedraagt zich soms echt vreselijk (oordeel natuurlijk), zoals elk kind (rectificatie: elk mens). Soms zie ik dat hij jaloers is, omdat zijn zusje meer aandacht krijgt dan hij. Dan kan ik hem blijven aanspreken……of ik speel in op zijn behoefte, namelijk meer een op een aandacht voor hem.

Als je er van een afstandje naar gaat kijken, zie je wat maakt dat een kind zich zo ongewenst gedraagt. Belonen, straffen, negeren, het hoort niet bij bewust ouderschap en onvoorwaardelijk opvoeden. Daarom ben ik geen fan van Triple P!

Oh ja, Bart heeft inmiddels zelf besloten dat hij zijn knuffel niet meer nodig heeft. Zo gaat dat met kinderen, zij kiezen hun eigen moment voor groei ­čśë

Reageer