17 dec 2018
december 17, 2018

Kinderen spiegelen ons!

0 reacties
Moeilijk is dat he. Je bent uit balans geraakt. Misschien door je werk, vanwege financiële problemen, de relatie met je (ex)partner of zorgen m.b.t. je gezondheid. Het kan van alles zijn. En dan ben je ook nog een ouder! Je merkt aan je kinderen dat zij vibreren op dat wat er in jou gebeurt. Ze worden dwarser, reageren emotioneler dan je gewend bent of willen ineens niet meer graag naar school. Je raakt er nog meer door van slag, want nu heb je het gevoel dat je sterk moet zijn voor je kinderen. Jij mag je helemaal niet slecht voelen, want dan hebben de kinderen er last van! Deze gedachte zorgt voor een nog negatiever beeld over jezelf. Je doet immers zo ontzettend je best om alle ballen hoog te houden, maar een voor een vallen ze met een klap op de grond. En daar sta je dan, leeggezogen en met de handen in het haar. Het voelt alleen, want je partner zit niet op dat punt waar jij zit. Je partner snapt het niet helemaal. En hoe moet je dat ook uitleggen? Je hebt het toch eigenlijk juist heel goed voor elkaar? Maar waarom voelt dat dan nu niet zo?😔
 
Herken je (delen van) dit verhaal? Laat ik jou geruststellen, je bent absoluut niet de enige! Laat dat even op je inwerken……
 
Maar wat moet je nu met het gegeven dat kinderen zo sterk aanvoelen dat wij uit balans zijn? 😏
 
Kinderen spiegelen ons. Als wij uit balans zijn, geven ze ons dat “geweldig” terug. Dat kan als zeer belastend aanvoelen, maar je kunt het ook ombuigen tot iets positiefs. Door naar hen te kijken, leren wij ongelooflijk veel over onszelf.
 
Onlangs sprak ik een lieve kennis van mij. Ik vertelde haar mijn verhaal over mijn dochter……
 
‘Faya is zo onrustig Anne, daar word ik zelfs onrustig van. Ze is altijd maar bezig, altijd maar in de weer. Soms doodvermoeiend. Ik denk dan wel eens: meisje stop toch, het hoeft allemaal niet nu. Niet zo snel. Neem je tijd. Geniet ook gewoon van wat er nu op dit moment is. Morgen is er een nieuwe dag voor spelen en leren. Je groeit al zo snel. Het mag de tijd krijgen’
 
Terwijl ik mijn verhaal deed realiseerde ik mij: dit verhaal gaat over mij!!! 😳😳😳😍
 
‘Rebecca niet zo snel. Neem je tijd. Geniet ook gewoon van wat er nu op dit moment is. Morgen is er weer een nieuwe dag voor werken en leren. Je (bedrijf) groeit al zo snel. Het mag de tijd krijgen’
 
Dank je lieve kleine Faya!!! Wat ben ik blij met deze boodschap.
 
Op dat moment besloot ik het rustiger aan te doen. Ik heb alle workshops geannuleerd en geluisterd naar dat wat mijn hart mij al langer toefluistert, namelijk rust inbouwen. En wat denk je???
 
Faya heeft binnen 2 weken zoveel meer rust in haar lijfje! Ze speelt veel meer. Hangt niet meer constant aan mijn benen en slaapt weer overdag.
 
Toeval? Ik geloof het niet. Daarvoor heb ik te vaak dit soort situaties mogen meemaken. Bij mijzelf en ook bij mijn klanten.
 
Ervaar jij onrust bij jouw kinderen? Durf dan te kijken naar jezelf. Het is niet jouw schuld dat je kinderen uit balans zijn, omdat jij je niet lekker voelt. Dit heet het ouderschap 😉 Het is een leerproces, voor beiden. Het maakt groei en ontwikkeling mogelijk. Zodra kinderen in de gaten krijgen dat je de boodschap hebt begrepen dan kunnen zij gedrag loslaten. Je zult merken dat ook zij weer verder kunnen met groeien.
 
Vind je het lastig om in deze spiegel te kijken? Ik kijk graag met je mee. Voor kinderen geldt ook dat zij kunnen ontspannen als ze weten dat papa of mama aan zichzelf werkt. Zij hoeven deze last niet meer te dragen. (Overigens kan het ook helpen om tegen je kinderen te zeggen ‘mama zit even niet zo lekker in haar vel, maar papa/oma/vriendin zorgt heel goed voor mama)
Het wordt er direct rustiger op thuis als kinderen voelen dat er voor hun ouder wordt gezorgd. Dat speelt en leert toch lekkerder 😊
Reageer