De agenda’s van onze kinderen zijn nog nooit zo vol(gepropt) geweest als tegenwoordig. Persoonlijk vind ik dit erg kwalijk. Kinderen gaan niet alleen maar naar school. Ze gaan ook vrij geregeld naar de BSO. Naast de BSO willen ze uiteraard graag afspreken met andere kinderen van school en staat de zwemles of een andere club op het programma. En juist omdat de ouders veel werken, moet er in het weekend iets leuks worden gedaan. Ter compensatie misschien? Of omdat men de kinderen en zichzelf wat in het vooruitzicht wil stellen? De weekenden vullen zich snel, met als gevolg dat er nog maar weinig “lummeltijd” over is.

Ik weet het, met bovenstaande zinnen maak ik mijzelf niet erg populair. Dat komt volgens mij omdat we het eigenlijk ook wel weten dat het allemaal een beetje te gek wordt. Stiekem voelen we ons ook nog wel schuldig. Vooral van de moeders hoor ik geregeld dat ze zien dat het voor hun kinderen een erg druk bestaan is. Laten we eerlijk zijn, de uitjes in het weekend zijn ook niet alleen maar voor de kinderen bedoeld. Kennelijk hebben we het zelf ook nodig om wat te ondernemen. Veelal thuis met het gezin zijn zoals vroeger is blijkbaar niet meer voldoende. We moeten erop uit. We hebben een verzetje nodig en iets om naar uit te kijken, zodat we de werkdagen vol kunnen houden. Of is dat iets wat ons wordt aangepraat door Social Media? Immers zien wij, met name op Facebook, constant alle activiteiten van andere gezinnen voorbij komen. Dat is ook gaaf zeg, laten we dat onthouden! Dus op maandag begint het plannen al: wat zullen we aankomend weekend eens voor leuks gaan doen?

Soms blijft het niet bij een leuke activiteit op een dag/weekend, maar meerdere. Waarom? Wat maakt dat samen met het gezin een spel doen, picknicken op een veldje in de buurt, stoeprandje spelen of fietsen naar een speeltuintje niet meer voldoende is? Vroeger kwamen kinderen uitgerust op school op maandagmorgen. Tegenwoordig zijn ze moe van het enorme drukke weekend.

Laat ik zeggen dat ik het niet in het belang van onze kinderen vind dat we zoveel activiteiten ondernemen. Activiteiten waarbij de indrukken allemaal verwerkt moeten worden. Hoeveel kinderen hebben een slaapprobleem tegenwoordig? Steeds meer kinderen zijn geregeld overprikkeld of krijgen een diagnose ADHD. Meer en meer ouders kunnen de emotionele buien van hun kinderen niet meer aan.

Het zou al zoveel schelen als kinderen de tijd krijgen om dagelijkse ervaringen te verwerken. Wat dacht je van zondagochtend pyjama party? Gewoon even helemaal niets. En voor het slapen gaan geen telefoon of ipad, maar samen boekjes lezen, zodat de overgang van het drukke dagprogramma naar bed makkelijker verloopt. Zou het misschien mogelijk zijn dat een van beide ouders de kinderen vroegtijdig ophaalt bij de BSO, waardoor het avond ritueel wat rustiger verloopt? En plan ook eens weekenden in waarbij je gewoon heerlijk in en rondom het huis bent.

Kinderen hebben al die constante aandacht van ons als ouders in het weekend helemaal niet nodig. Ze hebben juist ook tijd nodig voor zichzelf. Ze moeten kunnen rommelen, spelen, dromen en vervelen. Dit noem je ook wel liefdevolle verwaarlozing. Dat zijn de momenten dat ze hun speelgoed weer opnieuw ontdekken en hun fantasie de vrije loop laten gaan.

Sam gaat niet naar een BSO, maar desondanks mag hij maar twee keer in de week spelen. Een keer bij ons en een keer elders. Daarnaast gaat hij naar zwemles. We beginnen al vroeg na het avondeten met het afronden van zijn dag en het langzaam voorbereiden op het slapen, zodat hij kan afschakelen. Daarnaast “plannen” we erg veel lummeltijd in voor hem (en natuurlijk ook voor ons). Doen we dat niet, dan merken we direct dat hij onrustiger, drukker en baldadiger wordt. Hij (en ik ben van mening alle kinderen) heeft het nodig om zich te kunnen vervelen. Dus ja, ik doe veel aan liefdevolle verwaarlozing in het belang van hem en van onszelf.

Ik hoop dat je mijn goedbedoelde blog kunt waarderen en bereid bent te kijken naar jullie eigen weekindeling. Uiteindelijk willen we maar een ding en dat is dat onze kinderen gelukkig en in balans zijn. Toch!

Reageer