28 sep 2018
september 28, 2018

Roos van Leary

0 reacties

Geen automatische alt-tekst beschikbaar.

Ken jij de Roos van Leary al? Een interactiemodel dat vooral binnen teams wordt gebruikt en gedrag tussen mensen onderzoekt. Het heeft mij altijd geboeid.
Het gezin zie ik ook als een team (zeker als je uitgaat van gelijkwaardigheid). Je kunt dit model heel goed gebruiken om de sfeer in je gezin positief te veranderen en meer in balans te brengen. Wil je weten hoe? Lees dan even verder!

Kijk als je dit model beter begrijpt kun je je eigen gedrag bewuster inzetten.Op de horizontale as zie je staan tegen/samen, wat verwijst naar afstand of nabijheid. Op de verticale as zie je boven/onder staan. Dit verwijst naar een dominante of ondergeschikte rol en houding.

Stel jouw kind reageert met opstandig gedrag (onder/links) ‘ik ga echt lekker niet opruimen!!’ en jij reageert aanvallend (boven/links) ‘als jij niet opruimt dan kom je vandaag niet meer buiten’, kom je dan nader tot elkaar? Zal dan de sfeer positief veranderen? Nee, je houdt elkaars gedrag op die manier in stand.
Je kunt ervoor kiezen om niet “boven” gedrag te laten zien (ik ben meer dan jij en jij doet wat ik zeg), maar juist gedrag dat er verticaal tegenover staat in te zetten, bijvoorbeeld meewerkend ‘wat kan ik voor jou doen om het opruimen leuker te maken?’. Je hebt dan de grootste kans dat je kind uit zijn of haar opstandige rol komt, omdat het voelt dat er gelijkwaardigheid is en een “samen”.

Experimenteer er maar eens mee. Overigens, dit kun je uiteraard ook heel goed toepassen bij jouw dominante werkgever of teruggetrokken collega/partner 

Reageer