Cursus Bewust Ouderschap

Cursus Bewust Ouderschap

Als jij geïnspireerd wilt raken door de kennis van het natuurlijk en bewust ouderschap en je wilt graag (nog meer) groeien als ouder, dan is deze cursusdag echt iets voor jou!!

Deze dag zet je aan het denken, het prikkelt je, raakt je en motiveert jou om anders te gaan denken over je eigen handelen en de behoefte van je kind. Het is leuk, gezellig, boeiend en bovenal leerzaam.

Inhoud van de cursusdag:
– Wat houdt bewust ouderschap in en hoe pas ik het toe?
– Communiceren met mijn kind zonder gebruik te maken van dwang, angst, schuld, schaamte, straf, chantage etc.
– Inerlijke rust bewaren wanneer de emoties hoog oplopen.
– Genzen aangeven en de verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen gevoelens en behoeftes.
– Verzoeken doen die tot meer begrip en verbinding leiden.

Deze cursusdag is ook geschikt voor ouders met hooggevoelige en temperamentvolle kinderen en voor alle professionals die met kinderen werken.

Deze dag is inclusief lunch en naslagwerk.

Data: zaterdag 3 november of zaterdag 1 december of zaterdag 26 januari of 16 maart
Tijd: 10:00 uur tot 16:00 uur
Prijs: 89 euro p.p. (betalen bij opgave)

Wat is Bewust Ouderschap?

Er is de laatste jaren enorm veel veranderd als het gaat om opvoeding. In de jaren ‘70 en ’80 werd de eigenzinnigheid nog letterlijk uit het kind geslagen en daar werd je als ouder ook nog door anderen voor geprezen. Geweld kon je gewoon toepassen, omdat ze het later toch niet meer zouden herinneren. Je kind “in de hand houden is goed” werd er dan gezegd. Er was geen ruimte voor de ontdekkingsdrang van kinderen. Ze werden klein gehouden. Verwachtingen en regels behoeften namelijk geen verdere uitleg. Redeneren was overbodig. Nu is het duidelijk dat er geen tips en trucs zijn die op ieder kind toepasbaar zijn. Vroeger dachten ze nog in standaard oplossingen, tegenwoordig is het veel complexer geworden. Kinderen willen graag serieus genomen worden en gerespecteerd. En terecht.

Wat is er dan precies veranderd? Uiteraard zijn kinderen mondiger geworden en gezinnen individualistischer. Maar er is nog zoveel meer.
Heel lang geleden waren we vooral met ons gevoel bezig. We waren een met de natuur. Steeds meer gingen we het denken inzetten, omdat we meer wilden. Het gevoelsleven had een hoogtepunt bereikt en we kwamen in een stroom waarin het denken het meest belangrijk werd. De welvaart groeide. Echter, daarin hebben we nu ook een hoogtepunt bereikt. We blijken met ons allen toch niet echt gelukkig te worden van alle materie. We ontdekken dat we weer meer bij onszelf willen komen en dat we naar ons gevoel moeten luisteren.  En zo komen we weer langzaam terug bij ons gevoelsleven.

Kinderen die nu geboren worden leven vanuit hun gevoel. En een kind dat vanuit zijn gevoel leeft, pakt dus ook eerder op wat ouders voelen. Kinderen kunnen tegenstrijdige boodschappen oppikken als wat een ouder zegt en doet niet met elkaar overeen komt. De boodschap is niet congruent en daar hebben ze dan last van.

Bewust Ouderschap gaat over bewust-zijn van je eigen gedrag en je kwetsbare delen. Bewustzijn van datgene waar jouw kind jou in spiegelt en welke boodschap hij of zij voor jou heeft. Durven kijken naar je eigen handelen en deze durven aanpassen als het niet bij de behoefte van je kind blijkt te passen. Je kind daarin serieus nemen en als gelijkwaardig beschouwen. We zijn weliswaar niet gelijk aan elkaar, maar altijd wel gelijkwaardig!
Bewust Ouderschap gaat over het aannemen van een voorbeeldrol. Dat betekent niet dat je een perfecte ouder bent, want voorbeeldrollen maken ook fouten. Dat betekent wel dat je je fouten durft toe te geven en excuses kunt aanbieden. En uiteraard ook je kinderen hun eigen fouten laten maken, want hoe meer jij ze beschermt hoe kwetsbaarder ze worden.

Workshops Bewust Ouderschap
Heb je wel interesse in het onderwerp, maar geen tijd om een hele dag mee te doen? JONG verzorgt tevens inspirerende workshops met betrekking tot Bewust Ouderschap. Voor meer informatie klik hier.

Bewust Ouderschap Spel
Het Bewust Ouderschap Spel zet jou als ouder aan het nadenken over jezelf, de situatie of het ‘probleem’ met betrekking tot de opvoeding en de relatie tot jouw kind. Het spelen van het spel brengt zeker nieuwe inzichten tot stand. Door de verrassende werkvorm kunnen onbewuste patronen naar de oppervlakte komen. Het is mogelijk om dit spel alleen te spelen, samen met je partner, of met een groep ouders bij elkaar.
Mocht je geïnteresseerd zijn, bel dan voor een gratis telefonische kennismaking.

“Bedankt Rebecca voor het spelen van het spel. Het heeft mij absoluut stof tot nadenken gebracht. Ik voel me een stuk minder druk in mijn hoofd en ik merk direct aan mijn kind dat zij ook rustiger is. Ik had dit spel, de inzichten en de bevestiging van jou echt nodig!” (moeder van een dochtertje van 2 jaar)